katedra pszczelnictwa fot UWM OlsztynNa Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim działa już nowy Ośrodek Oceny Produktów Pochodzenia Zwierzęcego. Skorzysta z niego Wydział Bioinżynierii Zwierząt. To jedna z ostatnich części dużego projektu BIO, realizowanego przez uczelnię dzięki Programowi Rozwój Polski Wschodniej.

Projekt BIO to jeden z największych projektów uczelni, finansowanych z Programu Rozwój Polski Wschodniej. Kosztował ponad 129 mln zł. Cel: unowocześnić wydziały nauk przyrodniczych. Jednym z elementów jest stworzenie Ośrodka Oceny Produktów Pochodzenia Zwierzęcego na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt, który otwarty został w połowie czerwca 2012 r.
 
Ośrodek Oceny Produktów Pochodzenia Zwierzęcego to 3400 metrów kwadratowych obiektów naukowo-badawczych oraz 2400 metrów kwadratowych laboratoriów. Będzie tu pracować i uczyć się tysiąc czterystu studentów wydziału. Kosztował 21,5 mln złotych. Za większą część tej sumy (12 mln zł) kupiono nowoczesną aparaturę do sześciu laboratoriów:
- Laboratorium Analizy i Oceny Jakości Pasz – składają się na nie pracownie analizy i laboratorium zwierzęce, gdzie prowadzone są między innymi badania strawności składników pokarmowych,
- Laboratorium Kriokonserwacji Nasienia – wyposażone w system schładzania i kriokonserwacji nasienia różnych gatunków zwierząt i komory do przechowywania próbek nasienia,
- Laboratorium Monitoringu Jakości i Bezpieczeństwa Produktów Pszczelich – pozwoli nie tylko na badanie jakości miodu, ale także na przygotowywanie różnorodnych pokarmów dla pszczół,
- Laboratorium Oceny Jakości Jaj – będzie służyło do oceny wytrzymałości skorupy i odżywczej wartości jaja, a także do badania technik lęgu piskląt,
- Laboratorium Oceny Mleka Surowego – zajmie się badaniem zależności jakości mleka od wpływu środowiska,
- Laboratorium Oceny Mięsa i Produktów Mięsnych – umożliwi wykonywanie analiz produktów mięsnych zwierząt gospodarskich i łownych, a także praktyczne zaznajomienie się studentów z technologiami przetwórstwa mięsa.

Jednocześnie zakończono budowę Laboratorium Trzody Chlewnej w Bałcynach koło Ostródy. Jest to obiekt przygotowany na 100 loch, w którym można prowadzić badania nad trzodą chlewną od lochy poprzez prosię i warchlaka aż do tucznika. Wspólnie z sześcioma laboratoriami Ośrodkiem Oceny Produktów Pochodzenia Zwierzęcego stanowi funkcjonalną całość, która pozwoli nad przeanalizowanie całego procesu produkcji mięsa zarówno pod kątem naukowo-badawczym, jak i dydaktycznym.

Informacja i zdjęcie za: www.polskawschodnia.gov.pl, na podstawie informacji Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego