Artykuły z kategorii

nidzica festiwal drobiu

Festiwal potraw z mięsa drobiowego odbędzie się 7 lipca 2013 w Nidzicy.

 

 W tegorocznych zmaganiach głównym surowcem będzie drób tradycyjnych ras gęsi, kaczek, kur i kogutków. Profesjonalni kucharze przygotują  „Najlepszą potrawę z gęsi”, natomiast kucharze amatorzy „Najlepszą potrawę  z kaczki”. Oceny dokona profesjonalne jury pod przewodnictwem doktora Grzegorza Russaka.

 
 

Do pobrania: Formularz zgłoszeniowy1, Formularz zgłoszeniowy2, Regulamin konkursu

 
 

W rywalizacji wystartują również lokalni kucharze z restauracji, gospodarstw agroturystycznych, szkół i przedszkoli, którzy staną do zmagań w konkursie publiczności „Na najlepszy rosół drobiowy”. O zwycięstwie zadecyduje publiczność, która  po skosztowaniu konkursowych rosołów wyłoni laureata.

 

Do pobrania: Formularz zgłoszeniowy – konkurs publiczności, Regulamin konkursu publiczności

 

Festiwalowi towarzyszyć będzie kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle", a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz występy artystyczne.

 

Do pobrania: Formularz zgłoszeniowy – część wystawiennicza

 

Festiwal odbędzie się na Placu Wolności i będzie jednym z elementów obchodów „Dni Nidzicy”. Organizatorem wydarzenia jest  samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Urząd Miejski w Nidzicy, Nidzicki Ośrodek Kultury.

 

Więcej o festiwalu na stronach internetowych www.nidzica.plhttp://produktregionalny.warmia.mazury.pl