Artykuły z kategorii

Ilustracja do tekstu

Żywność regionalna z województwa warmińsko-mazurskiego wytwarzana tradycyjnymi metodami po raz kolejny zaprezentuje się na krajowych targach „Wypoczynek 2016”.

Od 9 do 10 kwietnia 2016 roku swoje wyroby przedstawią członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”: Zakład Wędliniarski „Flis-Pol” (wędliny), Gospodarstwo Pasieczne „Miody Wileńskich” (miody), Fitness Natura Polska SPD „ADRÓB” (olej rzepakowy, lniany).

Wymienieni producenci zgłosili swój udział do konkursu na najlepszy produkt, którego rozstrzygnięcie nastąpi podczas Festiwalu.

Udział naszego województwa w Toruńskim Festiwalu Smaków jest efektem podpisanego w 2013 roku „Porozumienia o współpracy międzyregionalnej pomiędzy województwami: warmińsko-mazurskim, pomorskim i kujawsko-pomorskim”, mającego m.in. na celu promocję żywności wysokiej jakości, wytwarzanej metodami tradycyjnymi.

Wydarzenie wpisuje się również w realizację znowelizowanej Strategii Rozwoju Społeczno-Gospodarczego Województwa Warmińsko-Mazurskiego do 2025 roku, w której żywność wysokiej jakości została wskazana jako inteligentna specjalizacja, wyróżniająca nasz region spośród pozostałych.