Artykuły z kategorii

Uczestnikami siódmej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” mogą być osoby fizyczne, przedsiębiorcy, przedstawiciele szkół oraz organizacji.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich  województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
 
Eliminacje subregionalne konkursu odbędą się: w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128 (10 listopada 2012 roku), w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, ul. M. Kajki 4 (17 listopada 2012 roku) oraz w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18 (17 listopada 2012 roku). Finał zaplanowano na 8 grudnia 2012 r. w Olsztynie w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, ul. Żołnierska 49.
 
Relację z przebiegu każdego konkursu będzie można obejrzeć w sieci, dzięki transmisji on-line, na stronie internetowej www.warmia.mazury.pl.

Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” są: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.