Artykuły z kategorii

Prawdziwa gratka dla grzybiarzy, zbieraczy jagód, jeżyn i borówek – w Piszu 8 września odbędzie się Regionalny Festiwal Runa Leśnego.

Miejsce festiwalu zostało wybrane nieprzypadkowo – Puszcza Piska jest największym kompleksem leśnym na Mazurach, obfitującym w różnorodne dary lasu. Borowiki, kurki i podgrzybki będą podstawą do przygotowywania potraw w konkursie „Na najlepszą potrawę z grzybami - zupa oraz danie główne”, w którym rywalizować będą zarówno zawodowi kucharze, jak i amatorzy kulinarnych zmagań. Do rywalizacji staną również lokalni kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych, którzy rywalizować będą w konkursie „Na najlepszą zupę grzybową”. O zwycięstwie w tym konkursie zdecyduje publiczność, która będzie miała możliwość degustacji przygotowanych potraw. Natomiast w „Konkursie nalewek leśnych” do rywalizacji staną pasjonaci domowych wyciągów z leśnych owoców, kwiatów i ziół.
 
Podobnie jak poprzednie imprezy kulinarne, zmagania kucharzy w najbliższy weekend będzie można obejrzeć w sieci, dzięki transmisji on-line na stronie internetowej www.warmia.mazury.pl (zobacz TUTAJ).  

Festiwalowi  towarzyszyć będzie kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz występy artystyczne.

Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, w tym z runa leśnego,  ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

Imprezę poprowadzi dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej.

Organizatorem wydarzenia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, gmina Pisz oraz Lokalna Grupa Działania „Mazurskie Morze”.
 
Zobacz szczegółowy program